Egy kis játékkal egyszerűbb a fizika

0

Posted by Barkacsonline.hu | Posted in Tudomány | Posted on 11-11-2012

Címkék:

Egy középiskolai fizika órán, a síkidomok súlypontjáról és a testek tömegközéppontjáról kezdtünk el tanulni.

Hogy a tanárunk kedvet csináljon a témához egy egyszerű kis kísérletet mutatott be nekünk. Amikor megláttuk nem akartunk hinni a szemünknek.

Bizonyára vannak akik már ismerik ezt a kis bemutatót, de talán lesznek olyan szülők, akik kedvet tudnak csinálni ezzel gyermeküknek a fizika és a matematika tanuláshoz.
Ráadásul mindezt játékosan.

Mindössze három dologra lesz szükségünk. Egy kanálra, egy villára és egy gyufaszálra.

Tömegközéppont bemutató

Egy kanálra, egy villára és egy gyufaszálra van szükségünk

A villa fogait nyomjuk a kanálhoz úgy, hogy a villa középső fogai a kanál belső oldalára kerüljenek a két szélső pedig az alsóhoz.

Tömegközéppont bemutató
A kanalat és a villát nyomjuk össza képen látható módon

Ezután a gyufaszálat tegyük a villa fogai közzé a képen látható módon.

Tömegközéppont bemutató
A gyufaszálat tegyük a villa fogai közzé képen látható módon

Ezzel el is készült az a rendszer, aminek a tömégközéppontja éppen a gyufa végére esik. Ennél a pontnál alátámasztva egyensúlyi állapotbanm nyugalomban van a test. Próbáljuk is ki.

Tömegközéppont bemutató
A gyufa végére eső tömegközéppontban alátámasztva bárhol megáll a kanálból és villából álló rendszer

Tömegközéppont bemutató
Az ujjunk hegyén

Tömegközéppont bemutató

Vagy akár az asztal sarkán is

Nézzük meg kicsit a tudományos hátterét a jelenségnek, mi is a tömegközéppont.

A fizikában egy részekből álló rendszer tömegközéppontja az a nevezetes pont, mely sok szempontból úgy viselkedik, mintha a rendszer tömege ebbe a pontba volna koncentrálva. A tömegközéppont helye csak a rendszer részeinek tömegétől és elhelyezkedésétől függ. Merev test esetében a tömegközéppont a testhez képest rögzített helyen helyezkedik el (de nincs szükségképpen a testen belül, ez vonatkozik a kanálból és a villából álló rendszerre is). Ha egy rendszer elemei szabadon helyezkednek el a térben (például egy puska és a belőle kilőtt golyó) a rendszer tömegközéppontja olyan helyen lehet, ahol nincs egyáltalán tömeg. Egyenletes gravitációs mezőben lévő rendszer tömegközéppontját régebben súlypontnak is nevezték.

Egy test tömegközéppontja sokszor nem ott van, ahová intuitíve tennénk a geometriája alapján. Például a versenyautókat a mérnökök a lehető legkönnyebbre tervezik, majd nehezéket raknak a legalacsonyabb helyre, hogy a tömegközéppont minél közelebb legyen a talajhoz, mert ekkor a kocsi jobban fekszik az úton.

Definíció

Egy részekből álló rendszer tömegközéppontjának helyét a részek tömegével súlyozott helyének átlagával definiálhatjuk:

Tömegközéppont bemutató

ahol M a rendszer össztömege, mely egyenlő a részek tömegének összegével.
Ha a rendszer tömege folytonosan oszlik el egy adott térfogatban, az összeg integrállá alakul:

Tömegközéppont bemutató

Ha az objektum sűrűsége állandó, tömegközéppontja egybeesik a geometriai súlyponttal.

További illusztrációk

Tömegközéppont bemutató
Hasonló tömegű két test kering a közös baricentrum körül.
Tömegközéppont bemutató
Eltérő tömegű két test kering közös baricentrumuk körül, mint például a Plútó-Charon rendszer.
Tömegközéppont bemutató
Jelentősen eltérő tömegű két test kering a közös baricentrum körül
(hasonló a Föld-Hold rendszerhez)
Tömegközéppont bemutató
Szélsőségesen eltérő tömegű testek keringenek közös baricentrumuk körül
(hasonló a Nap-Föld rendszerhez)
Tömegközéppont bemutató
Hasonló tömegű két test közös baricentrumuk körül elliptikus pályán kering
(szokásos eset kettős csillagoknál)
illusztrációs képek forrás: Wikipédia

AL-KO vevőtalálkozó 2012

0

Posted by Barkacsonline.hu | Posted in AL-KO, Fűnyíró, Gallyaprító, Kertigép, Komposztaprító | Posted on 07-11-2012

Idén ősszel is eljött az ideje, hogy megismerkedjünk az új termékekkel, személyesen is kipróbálhassuk az új fejlesztéseket és értesüljünk az AL-KO grandiózus jövőbeli terveiről.

Ami a leglényegesebb: az AL-KO létrehozott egy új termékcsoportot „Highline” elnevezéssel. Ezek a termékek olyan magas minőséget képviselnek, hogy minimum megállják a helyüket, de leginkább felülmúlják bármelyik világcég azonos termékeit. Még a legnagyobbakét is. A törekvés teljesen érthető, az AL-KO, a fő tevékenységét jelentő gépjárműiparban világelső, ezt a továbbiakban a kerti gépek terén is elvárják. Anyagi és mérnöki lehetőségeik pedig adottak ahhoz, hogy ezt a törekvést meg is valósítsák.

AL-KO vevőtalálkozó 2012 október 02

AL-KO vevőtalálkozó 2012 október 02, Sarlóspuszta

Elsőként a robot fűnyíró tekintettük meg, erre ugyan az elmúl időszakban már volt néhány alkalom, de azok még a tesztpéldányok voltak, ez pedig már a sorozatgyártott termékek egyike.

Ha az AL-KO robotfűnyíró dolgozik, nekünk csak ennyi a dolgunk ... nézzük

Ha az AL-KO robotfűnyíró dolgozik, nekünk csak ennyi a dolgunk … nézzük.

A kerti gépek fő iránya a fűnyírók gyártása. Az új gépek Ausztriában készülnek, saját tervezésű motorral, és egy sor technikai újítással, mint például a megnövelt kidobónyílás, aminek következtében sokkal hatékonyabb a fűgyűjtés, a tólókar kialakítása, vagy az a két váll, ami olyan hatékonysággal irányítja a helyére a gyűjtőzsákot, hogy – némi túlzással – szinte egy méterről is a helyére tudnánk dobni.

Számos új innovatív fejlesztés az AL-KO fűnyíróin

Számos új innovatív fejlesztés az AL-KO fűnyíróin

A praktikus tárolás már csak hab a tortán, némi tolókar hajtogatás után egyszerűen felállítható, és a sarokba állítható a gép.

Praktikus tárolás, kis helyigény

Praktikus tárolás, kis helyigény

Következtek a tesztek. A fűnyíró olyan hatékonysággal gyűjti a füvet, hogy a gyűjtőzsák tartalma tömött kispárnára emlékeztet. Kiborítva pedig a fűkupac nagyobbnak tűnik a gyűjtőnél. Hihetetlen, hogy ez hogyan fért bele.

Az AL-KO új fejlesztéseinek köszönhetően rengeteg fű fér el a gyűjtőzsákban

Az AL-KO új fejlesztéseinek köszönhetően rengeteg fű fér el a gyűjtőzsákban

A fűnyírás a hölgyenek sem megeröltető

A fűnyírás a hölgyenek sem megeröltető

Ezekkel az önjáró AL-KO fűnyírókkal élvezetes a munka

Ezekkel az önjáró AL-KO fűnyírókkal élvezetes a munka

A fűkasza is megújult, kényelmes hevederrel, nagy hatékonysággal dolgozik.

A megújult AL-KO fűkaszák nagy teljesítménnyel dolgoznak

A megújult AL-KO fűkaszák nagy teljesítménnyel dolgoznak

A duplakéses komposztáló is megmutatja mire képes, nem csak az ágakat darálja le, de a lehullott leveleket is vékony csíkokra szeli.

AL-KO duplakéses komposztáló

AL-KO duplakéses komposztáló

Az akkumulátoros sövénynyíró pont úgy dolgozik, mint a vezetékes, csak nem akadályoz a hosszabbító. Ja, és a markolatba épített vízmértékkel azonnal ellenőrizni, lehet az elvégzett munkát. Hasznos figyelmesség, nem kell a folyton lemászni a létráról megnézni az eredményt.

AL-KO akkumulátoros sövénynyíró

AL-KO akkumulátoros sövénynyíró

Spóroljon fűtésszámláján: már néhány apróság is sokat segít a hideg ellen

0

Posted by Barkacsonline.hu | Posted in Energiatakarékosság | Posted on 04-11-2012

Címkék:

Végérvényesen beköszöntött az ősz és a hideg idő. Az embereknek ilyenkor még a szokásoknál is jobban a zsebükbe kell nyúlniuk, hogy rezsiszámláikat kifizessék.

A mai Magyarországon legalább minden ötödik családban az energiaköltségek, a rezsi emészti fel a jövedelmek egyharmadát, miközben egy átlagos háztartásban a felhasznált összes energia csaknem háromnegyedét fűtésre fordítják — áll az Energiaklub témával foglalkozó tanulmányában. Pedig éves szinten már néhány apróbb dologgal és odafigyeléssel is súlyos ezresekkel csökkenthetők a számláink.

Szereljünk hőtükörfóliát a radiátorok mögé, így a fűtési energia akár 5-6 százalékát is megtakaríthatjuk, mivel az visszaveri a hő egy részét. A legtöbb háztartásban nincs pénz az ablakok, ajtók cseréjére, vagy új szigetelésre, de azért az ésszerű spórolásról nem kell lemondani. Mint azt az Energiaklub „Csekkcsökkentő” programjában is leírják, az ajtó alatt behúzó hideg levegő ellen jó megoldás a felragasztható hőszigetelő seprű, ami lefogja a huzatot, de nem akadályozza az ajtó nyitását.

Hőtükörfólia
Hőtükörfólia

Hőtükörfólia
Hőtükörfólia a hőforrás mögött

Bár kétségtelenül jól esik a hidegből belépni a meleg szobába, még se fűtsük túl a lakást. Sok helyen szeretik 25, sőt, 30 fokra is felmelegíteni otthonaik helyiségeit, ám ez egyrészt nem egészséges, másrészt roppant drága is, hiszen már egyetlen fokos csökkentéssel is sokat spórolhatunk. Az alacsonyabb hőmérsékletet is melegnek érezzük, ha elég párás a levegő.

Az ideális hőmérséklet egyébként 21 fok, de a hálószobában ennél kevesebb is lehet. Éppen ezért célszerű figyelni a hőmérőt. Az ablakok elé rakjunk sűrű szövésű sötétítőt, ami felfoghatja az esetleg rosszabb állapotú ablakokon bekerülő hidegebb levegő egy részét. A hőszigetelő csík segítségével az ajtók, ablakok kellemetlen réseit tömíthetjük el. Egy rosszul záródó ajtón, ablakon rengeteg energiát veszthetünk el, amelyet benntartva csökken a fűtési energia felhasználásunk, s így nem terheljük a környezetünket és a pénztárcánkat sem.

Ideális hőmérséklet beállítása
Ideális hőmérséklet beállítása

Hőszigetelő csík
Hőszigetelő csíkok felragasztása

A rövidebb idejű, de intenzívebb, huzatosabb szellőztetés költségkímélőbb, mint ha egy kisebb résen, ellenben hosszabb ideig engedjük ki a meleget a lakásunkból. Ha nem vagyunk otthon, csökkentsük a hőmérsékletet, ezzel is több maradhat a zsebünkben. Ezek az apróságok önmagukban nem eredményeznek nagyobb összegű megtakarítást, de éves szinten már több ezer forintot jelenthetnek.

Egyéb, más módokon is megkímélhetjük pénztárcánkat
Persze nem csak a fűtésen, az egyéb költségeken is spórolhatunk. Ne használjunk például a mosogatáshoz folyó vizet, mert hihetetlen mennyiség tud így elmenni pocsékba. A víztakarékos csapszűrő is sokat segíthet. Melegítésre a leghatékonyabb megoldás a vízmelegítő, hiszen a segítségével nagyjából olyan mennyiségű meleg vízhez jutunk, amire valóban szükségünk van. A tapasztalatok szerint a szükségtelen meleg vizet általában a lefolyóba öntjük. Kevesebb energiával megfő az étel, ha fedőt teszünk az edényre. Hagyjuk szabadon és tartsuk tisztán a hűtő szellőzőnyílását. A túlmunkára kényszerített hűtőszekrény több energiát fogyaszt.

forrás: www.beol.hu

Fűrészlánc alapok

0

Posted by Barkacsonline.hu | Posted in Láncfűrész | Posted on 01-11-2012

Címkék: , ,

Láncosztás

Az osztás három szegecs közötti távolság osztva kettővel. Lehetséges láncosztások: 1/!”, 0.325″, 3/8″, 0.404″ és 3/4″. (1″ = 25.4 mm)

láncosztás

láncosztás

Láncvastagság

A vastagság a vezető szem alsó része, mely a lemezhoronyba illeszkedik.

A vezetőszem vastagsága gyári szabvány szerinti. Az ipari normál lánc: A 0.043″ (1.1 mm), 0.050″ (1.3 mm), 0.058″ (1.5 mm), 0.063″ (1.6 mm) vastagságú.

A fűrészlánc vágófogának részei

fűrészlánc vágófog

vágófog

fűrészlánc vágófog

vágófog

A fűrészláncoknak kialakítás szerint két lánc-modellje létezik: félkéses és teljes késes.

Tekercsláncok

A tekercsláncokat elsődlegesen azon nagy felhasználóknak (erdészetek, park-, és kertépítő cégek, gazdaságok, önkormányzatok) figyelmébe ajánljuk, akik nagy motoros láncfűrész gépparkkal rendelkeznek, és a lánccserévelilletve élezéssel kapcsolatos gondokra keresnek gazdaságos megoldást. Láncainak nagy igénybevételre tervezett nagyteljesítményű láncok. Olyan profi felhasználóknak ajánljuk, akik előnyben részesítik a vágószemek tartósságát és könnyű karbantartását.

tekercslánc

tekercslánc

Láncolajok és motorolajok

Mindig megbízható minőségi láncfűrész lánckenőolajat és motorolajat használjon! Így él a legtöbb gép garanciája, és így biztos, hogy jó minőségű adalékokkal használja láncfűrészét.

Csak 1:50-es keverékkel üzemeljen a láncfűrész! Dúsabb keverék használata tilos, még bejáratás alatt is, mivel ilyenkor a túl sok olaj bekormozza a dugattyú oldalát és károsítja a motort.

Vigyázzunk, hogy pont 5 litert tankoljunk a benzinkannába, mert 6 liter is belefér, és ekkor hígabb keveréket kap a láncfűrész.

A láncfűrész indítása

Néhány mozdulattal rázza meg indítás előtt a láncfűrészt, hogy a tartályban felkeveredjen az esetleges leülepedett adalékolaj.

Ellenőrízze, hogy tiszta-e a csillagkerék és a ház, illetve a láncvezető közötti terület.

Fűrészláncok, láncvezetők, láncolajok