Látogatás az AL-KO németországi központjában

0

Posted by Barkacsonline.hu | Posted in AL-KO, Fűnyíró, Kertigép, Láncfűrész, Szivattyú | Posted on 05-11-2011

Címkék: , , ,

Az AL-KO története1931-ben kezdődött, egy lakatosműhelyben Grosskötz városában. Az alapító Alois Kober névadója is volt családi vállalkozásának. Termékeik elsősorban a járműiparra fókuszáltak, ebben az ágazatban ma is piacvezetők. Alvázak légrugók vonófejek stb. Európában a lakókocsik és lakóautók túlnyomó többsége AL-KO alvázra épül, és a világ más részein is (pl USA, Ausztrália) magas a piaci részesedésük.

al-ko company

al-ko company

Az AL-KO az 1960-as években kezdett először kerttechnikával foglalkozni, és azóta ez az üzletág is töretlenül fejlődik. Különösen igaz ez a 2007 óta eltelt időre, ugyanis ez volt a vállalkozás életében a második nagy generációváltás, amikor is az alapító fiai átadták a vállalatvezetést az unokáknak.
Ez az esemény a kerttechnikai területen különösen fontosnak bizonyult, még az eddiginél is sokkal komolyabban veszik a kerttechnikát, és annak fejlesztését. A közeljövőben megjelennek az innovatív AL-KO termékek teljesen egyedi, sok esetben eddig más gyártótól sosem látott fejlesztésű termékei. Hogy mennyire hamar, arról meggyőződhettünk 2011 júliusában, amikor Kötz-ben jártunk az AL-KO oktatási központjában.

Gyülekező az AL-KO Magyarország központjában, reggel, mert a busz 9 órakor németes precizitással indul, aki bújt, bújt, aki nem…
Első meglepetés: Megújult a bemutatóterem. Ízléses állványrendszer, metszetben megjelentetett termékek, lehet bámészkodni. Azaz lehetne, de 9 órakor mint már mondtam…

al-ko bemutatóterem

AL-KO bemutatóterem, Alsónémedi

Bemutatóterem részlete Alsónémediben

Úton az AL-KO központba Németországba

Úton az AL-KO központba Németországba

A buszon a magyarországi szakkereskedők és az AL-KO Magyarország képviselői, mint idegenvezetők.

Első meglepetésként érte a résztvevőket, hogy a busz Augsburgban állt meg. No persze, hiszen az Augsburg az idén feljutott a Bundesliga első osztályába. A csapat főtámogatója pedig, az AL-KO. Így egy jól szervezett idegevezetés mellett (tolmács a magyarországi vezetőség) végiglátogattuk a stadiont, méghozzá nem csak a látogatóknak fenntartott részeken. Olyan területek is bemutatásra kerültek, mit a vendégöltöző, sajtószoba, vagy a hazai csapat öltözője, ahol minden résztvevő egy valódi, saját nevére szóló focimezt kapott. Ezek után már csak természetes, hogy a nagy csapat a fűre is kirohant. Az ellenfél ettől úgy megrémült, hogy meg se jelent.

Augsburg FC AL-KO-focipalya

A következő nap reggelén kezdődött az érdemi munka a Kötz-i AL-KO Schulungszentrum-ban. Itt – jelezve az esemény fontosságát – az érkezőket a kert technikáért felelős igazgató fogadta, aki egyébként az alapító Alois Kober unokája. Ő tartotta a nyitó előadást is. A ezután szervezők négy csoportra osztották a hallgatóságot, és kezdődött a terméktájékoztató.

Herr Kober üdvözli az érkezőket

Az első csapat a Powerline termékeket tekinthette át. A Powerline sorozat az AL-KO prémium kategóriás termékcsaládja, amit kizárólag szakkereskedők értékesítenek, hipermarketekben nem kaphatók. Bemutatták az allergiások által is használható elektromos fűnyírót (amelyik egyébként egy 14 pontból álló tesztet úgy nyert meg, hogy mind a 14 pontban kategóriája legjobbjának bizonyult), az elnyűhetetlen és tönkretehetetlen öntött alumínium házas motoros fűnyírót, az új biztonsági szabályoknak megfelelő zárt dobozos gallyaprítót, lombszívót, hómarót, stb…
Külön kitértek az AL-KO saját gyártású motorjára is, ami több mint három év! Tesztelés után kerül bevezetésre, és olyan képességekkel rendelkezik, mint például a több mint 1 perces üzem 30 fokos lejtőn, ami jelenleg egyedülálló.

AL-KO Powerline fűnyíró allergiásoknak is

AL-KO Powerline fűnyíró allergiásoknak is

Következő lépés a benzinmotoros termékek áttekintése elsősorban a fűnyírók és fűkaszák tekintetében. Jövőre bevezetésre kerül egy új fűkasza család, ami az eddigi hobbi kategória mellet a kisgazdaságok számára is használható, megnövelt terhelhetőségű modell lesz. És a fűnyírók szinte végtelen variációban, a hollandok által nagyon kedvelt, kizárólag mulcsozó változattól a négyfunkciós mindentudó berendezésig, hagyományos vagy önjáró változatban, acél vagy öntött alumínium házzal, többféle vágószélességgel, elképesztő mennyiségben.

Hát fűnyíró az van... A képen a teljes választék fele látható

Hát fűnyíró az van... A képen a teljes választék fele látható

Következő termékcsoport a víztechnika, A jövő évben itt lesz a leglátványosabb a megújulás. Búvárszivattyúk, öntözőszivattyúk, házi vízellátó rendszerek, ezek mindegyike változik. Alapvető elvárás a tervezés során az volt, hogy a szivattyúk várható élettartama legalább kétszerese legyen az előző sorozatnak. Ez pedig nem egyszerű, mivel az elmúlt időkben évente változtattak a gyártás technológiáján. Mivel a típusjelzéseket nem cserélték, és a megjelenésre nem, kizárólag a műszaki tartalomra vonatkoztak, ezeket a változtatásokat a felhasználók nem feltétlenül vették észre. De a szivattyúk egyre jobbak és jobbak lettek. Ezentúl még jobbak lesznek, köszönhetően az eddigi tapasztalatok alapján történt újratervezésnek. És ez már látható is lesz, teljesen megváltozik a formaterv is.
A jövőben a szivattyúkat három osztályba sorolják, Classic, Comfort, Prémium.
A házi vízellátóknál a prémium modell például digitális kijelzős, programozható, szárazonfutás elleni védettséggel szerelt berendezés lesz.

Az AL-KO  digitális vezérlésű házi vízellátója a tesztasztalon

Az AL-KO digitális vezérlésű házi vízellátója a tesztasztalon

Az AL-KO új búvárszivattyú családja

Az AL-KO új búvárszivattyú családja

Újdonság még az AL-KO életében a robotfűnyíró, ez is 2012-től lesz rendelhető. Telepítése nem bonyolult, jelzőkábellel kell bekeríteni a területet, a fűnyíró csak ezen belül fog mozogni. Folyamatosan dolgozik, mulcsozó üzemmódban, ha lemerül visszamegy a töltőre és feltölti magát. Késkiképzése miatt öntisztító.

AL-KO robotfűnyíró a tesztüzemből behozva, füves kerekekkel

AL-KO robotfűnyíró a tesztüzemből behozva, füves kerekekkel

Ezek után nem is maradt más mint a gyakorlati bemutató, füvet vágtunk, fát hasítottunk, locsoltunk…

AL-KO gyakorlati bemutató

AL-KO gyakorlati bemutató

Késő délutánra jutott még egy kis lazítás, látogatást tettünk a Mercedes múzeumban.

Mercedes-Benz múzeum, Stuttgart

Mercedes-Benz múzeum, Stuttgart

Az élmények jótékony hatása meglátszott a másnapi hazaúton.

Megfáradva hazafelé

Megfáradva hazafelé