Hamis Oregon® láncok és láncvezetők összehasonlítása

0

Posted by Barkacsonline.hu | Posted in AL-KO, Barkácsgép, Husqvarna, Láncfűrész | Posted on 06-12-2013

Tájékoztatásul közöljük, hogy információink szerint Magyarországon hamis Oregon láncok és láncvezetők kerültek a piacra.

Főbb ismérveket, alapvető eltéréseket mutatjuk be, amik alapján meg lehet különböztetni a hamis és eredeti termékeket egymástól.
Ezeket összegeztük az alábbi táblázatban:

HAMIS Oregon láncvezető

HAMIS Oregon láncvezető

Rossz a szegecsek minősége, rozsdás és szennyezett

EREDETI Oregon láncvezető

EREDETI Oregon láncvezető

Az eredeti Oregon-on mindkét oldalon egyenletes, sima a nyomástól bemélyedések vannak.

HAMIS Oregon láncvezető

A szegecsek kilognak a vezetőlemez síkjából 1-2 mm-nyire.

EREDETI Oregon láncvezető

Az Oregon-nál ez 0 mm.

HAMIS Oregon láncvezető

Double guard 325” nem a hagyományos mintázatú. A lemez szürke szine eltér.

EREDETI Oregon láncvezető

Új DOUBLE GUARD csak 3/8” 1,3 mm, 325”-os új modell néven PRO-AM

HAMIS Oregon láncvezető

A hamisítványon nincs, lézer nyomat, vagy gyenge a jelölés minősége és az adatok hiányosak.

EREDETI Oregon láncvezető

Az Oregon® mintán látszik a részletes lézer nyomat.

HAMIS Oregon lánc

  • A hamis lánc ”lötyög” és olyan, mintha a szegecsek nem lennének feszesek.
  • Az élezés nem tökéletes. A vágórész görbének tűnik.
  • A vágószem teteje töröttnek tűnik és nem éles.
  • A vágószem színe nem egyenletes.
  • A szegecsek színe világos és fényes.
EREDETI Oregon lánc

Az Oregon® éle tökéletes. Oregon® sötétebb.

HAMIS Oregon doboz

A karton doboz gyenge minőségű. A doboz ”öreg” és sérült.

EREDETI Oregon doboz

EAN kódot és azonosító jelöléseket tartalmaz.

HAMIS Oregon doboz

Ragasztószalaggal lezárt pontatlan csomagolás.

EREDETI Oregon doboz

Pontos csomagolás.

HAMIS Oregon doboz

A fekete szín jóval fényesebb az eredetinél.

EREDETI Oregon doboz

A fekete szín mattabb.

forrás: Agroforg Kft.

Több mint 1000 termék szállítási díját csökkentettük

0

Posted by Barkacsonline.hu | Posted in Fúrógép | Posted on 03-02-2013

Manapság ritkán hallani, hogy valami olcsóbb lett. Nálunk a barkacsonline.hu webáruházban azonban ez a helyzet.
Az alkatrészek, kiegészítők kiszállítási díját 1 575 Ft-ról 990 Ft-ra csökkentettük.

Az alábbi termékeknek csökkent a kiszállítási díja:

A szállítási díjak az alábbiak szerint alakulnak

Amennyiben 990 Ft-os szállítású alkatrészből többet rendel egyszerre, a kiszállítási díj nem változik, 990 Ft marad

Amennyiben például egy 990 Ft-os szállítású alkatrészt és egy 1 575 Ft-os szállítású alkatrészt rendel, akkor a kiszállítási díj 1 575 Ft lesz.

A szállítási díj minden terméklapon fel van tüntetve:

990 Ft-os szállítási díj

990 Ft-os szállítási díjjal rendelhető termék

1 575 Ft-os szállítási díj

1 575 Ft-os szállítási díjjal rendelhető termék

Csomagjainkat a Trans-o-flex csomagküldő szállítja

Csomagjainkat a Trans-o-flex csomagküldő szállítja

Üdvözlettel:
Barkacsonline.hu csapata

A leggyakrabban használt szerszámgép akkumulátorok, töltésük és karbantartásuk

0

Posted by Barkacsonline.hu | Posted in Barkácsgép, Fúrógép | Posted on 03-09-2011

Címkék: , , ,

A szerszámgépekben három típusú akkumulátort használnak : nikkel-kadmium (Ni-Cd), nikkel-fémhidrid (Ni-Mh) vagy litium-ion (Li-ion). Ezek mindegyikének 1500-2000 feltöltési ciklus az élettartama ideális körülmények között. Ez napokra átszámolva azt jelenti, hogy legalább 5 évig kell működőképesnek lennie az akkunak, évi 300 töltés mellett! Aki már használt akkus szerszámgépet az viszont tudja, hogy a gyakorlatban ez legtöbbször nem így van. A következőkben átnézzük az egyes akkumulátor fajták sajátságait és, milyen módszerekkel növelhetjük élettartamukat. Figyelembe kell még venni azt is, hogy a szerszámgépek akkumulátorai nem egy cellából állnak, hanem a gépjármű akkumulátorokhoz hasonlóan több cellából álló akkutelepek.

Ni-Cd Nikkel-kadmium akkumulátorok:

A legrégebben megjelent (több mint 30 éve!), kiforrott gyártástechnikájú akkumulátorok. Hosszú élettartam, jó terhelhetőség, jellemzi. A szélsőséges hőmérséklettartományokat is jól tűri. Megfelelő használattal nagyon hosszú ideig használható. Hátránya a „memória effektus” és a lemerüléskor jelentkező feszültségesés, azaz „kigyengülés”.

Ni-CD-akkumulátor

A NI-Cd akkumulátorokat első használatbavételkor „formázó töltésnek” kell alávetni, ami tulajdonképpen egy 24 órás lassú töltés. Ennek során a cellák azonos kapacitásszintre kerülnek, valamint a cellákban újrahomogenizálódik az elektrolitot, aminek az egyensúlya a hosszú tárolás miatt felborul. Ezzel az első töltéssel, nagy valószínűséggel még nem lehet elérni a teljes formázottságot, tehát az akku első töltési ciklusai alatt folyamatos, kis mértékű kapacitásnövekedés tapasztalható.

A töltés során számos tényező károsíthatja az akkumulátort, ezek elkerülésére jó odafigyelni.

Az akku a töltési ciklus végén kb. 70% töltöttségi szint fölött fokozottan melegedni kezd, ezért a jobb minőségű töltők ekkor átváltanak lassú töltésre. A túlmelegedés az akku károsodását okozza, ezért a töltőn maradt akkut csepptöltéssel lehet csak tölteni. Szintén károsítja az akkut az, ha töltött állapotban újratöltik. Ez előfordul pl. akkor, ha töltés közben lekapcsolódik a feszültségről, majd újra visszakapcsolódik, ilyenkor ugyanis új töltési ciklus indul (memóriaeffektus). A leggyakrabban előforduló akkukárosító kezelés a félig lemerült akku újratöltése. Ekkor is fellép az ún. „memóriaeffektus” azaz az akkumulátor „megjegyzi” az utolsó töltési ciklus során felvett töltés mennyiségét, és csak annyit ad le, illetve a későbbiekben már csak ennyit tud felvenni. Az esetek túlnyomótöbbségében ez teszi tönkre az akkumulátort.

A hosszabb ideig nem használt Ni-Cd akkumulátorokat lemerült állapotban kell tárolni.

Ni-MH Nikkel-fémhidrid akkumulátorok

A nikkel-fémhidrid akkumulátorok nagymértékben hasonlítanak a nikkel-kadmium akkukra, de rendszerint bonyolultabb az elektronikájuk. Használhatóságuk sokkal rövidebb, kb. 600-800 feltöltés az élettartamuk. Ezeket is kell „formázni”, ezeknél is jelentkezik a „memóriaeffektus”, de a lemerüléskor nincs feszültségesés, azaz nincs „kigyengülés”.

Ni-MH-Nikkel fémhidrid akkumulátor

A gyorstöltés előnyösebb számukra a hagyományos töltésnél, viszont a túltöltés károsítja a cellákat, mivel nem tolerálják a csepptöltést. Mivel más a töltési rendszerük, az Ni-Cd akkukhoz készült töltők tönkreteszik az Ni-Mh cellákat. Ma már ritkán használt akkumulátorok.

Li-ion Lithium-ion akkumulátorok

Ezek a legújabb, és legjobban használható akkumulátorok. Nincs szükség „formázó töltésre”, sőt nincs is hatással a működésükre. Kis súly mellett nagy teljesítményt képesek leadni, és igen kicsi az önkisülésük. Egyedi töltési rendszerük miatt csak a saját töltőjükkel tölthetők! Nincs „memóriaeffektusuk”, bármikor lehet résztölteni őket, de ajánlott havonta egyszer egy teljes lemerítés-feltöltést csinálni, hogy a cellák azonos szintre rendeződjenek. Ezeknél sem tapasztalható a lemerülés előtti „kigyengülés”. Töltött állapotban is tárolhatók, akár évekig is, igaz, olyankor nem árt pár hónaponként egy kis frissítő töltés. A jelenlegi legmodernebb akkumulátorok, amik szinte minden paraméterükben felülmúlják elődeiket. De ennek ellenére a Li-ion akkuknál is oda kell figyelni néhány dologra.

Li-ion Lithium-ion akkumulátor

Ezek az akkuk a legérzékenyebbek a szélsőséges hőmérsékletekre. A túlmelegedés, vagy a fagypont alatti hőmérsékleten tárolás szinte azonnal tönkreteszi őket. Tehát ha fűtetlen, fagypont alatti hőmérsékletű helyiségben felejtjük az akkumulátort, akár csak egy éjszakára is, az már tönkre is teheti, de mindenképp súlyosan károsítja. A másik szélsőséges eset, ha nyári forróságban töltjük tűző napon, ami szintén súlyos károkat okoz. A Li-ion akku a töltés utolsó fázisában drasztikusan kezd melegedni, a jobb töltők ezért ventilátoros hűtés alkalmaznak a töltés során, és a töltés befejezése után is ajánlatos egy ideig „utóhűteni” a cellákat. Tárolásra a 15°C hőmérséklet az ideális, és töltött állapotban is tárolhatók.

Akkumulátoros barkácsgépek
Akkumulátoros ipari gépek

A fúrás

0

Posted by Barkacsonline.hu | Posted in Barkácsgép, Fúrógép | Posted on 01-08-2010

Címkék: , , ,

A fúrás célja

A különböző alkatrészek szerkezeti összeköttetéséhez különböző nagyságú és alakú lyukakra (furatokra) van szükség. Ezeket a lyukakat a lyukasztáson kívül fúrással készíthetjük.
Fúráson azt a forgácsoló eljárást értjük, amellyel fúrószerszámmal a teli anyagokból hengeres lyukat (furatot) munkálunk ki.
Oszlopos fúrógép

A furat kétféle: átmérő és zsákfurat. Az előbbi a munkadarabból “kifut” azon teljesen átmegy, az utóbbi csak bizonyos mélységig terjed.

Fúrószerszámok

A fúrást fúrószerszámmal, fúrógéppel és a szükséges segédeszközökkel végezzük. Fúrószerszámként fúrót használunk. A fúró anyaga szerszámacél, gyorsacél vagy keményfém. A fúró kétélű forgácsolószerszám.

A legegyszerűbb, egyben a legkorszerűtlenebb fúró a szívfúró. Ma már csak nagyon ritkán, általában kemény anyagok megmunkálásához használják. A szívfúró legnagyobb előnye, hogy könnyen elkészíthető.

A korszerű furatmegmunkálás szerszáma a csigafúró.

A csigafúró elnevezés a spirálfúró magyaros változata. Alapjában a csigafúró csavar alakú s így a csigafúró elnevezés nem fedi a valóságot. Ez az elénevezés azonban annyira átment a köztudatba, hogy a szabvány is ezt fogadta el.

A csigafúró két fő része : a szár és a dolgozó rész.

A dolgozó részen találjuk a forgácshornyot, a vezetőszalagot és a vágóélet.

A szár a fúró befogására való.

A csigafúrót kétféle szárformával készítik: kúpos és hengeres szárral.

Az 1. ábrán a hengeres, a 2.ábrán a kúpos szárú fúró látható. A 10mm-nél kisebb átmérőjű csigafúrót nagyrészt hengeres, a 10 mm-nél nagyobb átmérőjűek kúpos szárral készülnek.

csigafúró

A forgácshorony csavarvonal kiképzésű. Arra való, hogy a keletkező fúróforgácsot fúrás közben a furatból eltávolítsa. Ezt a csavarvonal kiképzése teszi lehetővé.
A csigafúrónak két forgácshornya van.

A két vezetőszalag a fúrót vezeti. A szalagfelület átmérője a szár fölé fokozatosan csökken. Ez a csökkenés azonban igen kicsi, a furatátmérőtől függően 100 mm-enként 0,03…0,2 mm-ig változik. Célja, hogy a szalagfelület enyhén kúpos legyen, és így a fúró ne szorulhasson a furatba.

A forgácshornyok között megmaradó teljes anyagkeresztmetszetet a fúró magjának vagy lelkének nevezzük.

A csigafúró fővágóéle végzi a furat megmunkálását, forgácsolását.

A forgácsolás csak akkor eredményes, ha a fúró élkiképzése megfelel a műszaki követelményeknek.

csigafúró elemei
A csigafúró élkiképzését a fúró hegyének kúposra való köszörülésével valósítjuk meg.

Az élkiképzést a következő elemek befolyásolják: (3. ábra)

hátlap: a fővágóél mögötti felület;

homloklap: a fővágóél előtti terület;

hátszög, α: a csigafúró hátlapja és a vágóél által bezárt szög. Értéke 6…8°

ékszög β: a csigafúró hátlapja és homloklapja által bezárt szög. Értéke kemény és rideg anyagokhoz 70°, lágy anyagokhoz 45…50°

homlokszög, ill. forgácsszög, γ: a csigafúró homloklapja és a vágási felületre húzott merőleges által bezárt szög. A homlokszöget a fúrón végigfutó csavarhorony kiemelkedési szöge határozza meg, ezért ennek értéke állandóan 23°

metszőszög δ: a hátszög és az ékszögek összege;

csúcsszög φ: a két fővágóél által bezárt szög. Értéke acélanyagokhoz 118°, könnyűfémekhez 130°.

keresztél: a csigafúró csúcsának közepén helyezkedik el.

A keresztél nem forgácsol, hanem az anyagot nyomja, roncsolja, a fúrást nehezíti. Ezért méretét köszörüléskor minél kisebbre kell venni, értéke a fúróátmérő 1/5-ét nem haladja meg.

A forgácsolás alapfogalmai

A csigafúró fúrás közben forgó és haladó mozgást végez. A forgó mozgást forgácsoló főmozgásnak, a tengelyirányú haladó mozgást forgácsoló mellékmozgásnak vagy előtolásnak nevezzük.

Előtolás
A fúrószerszámmal fúrás közben be kell hatolni az anyagba. A behatoláshoz a szerszámot rá kell nyomni az anyagra. Ehhez meghatározott állandó erőre van szükség. Ezt a tengelyirányú erőt előtolási erőnek nevezzük. A fúró behatolása az anyagba meghatározott tengelyirányú nyomás és sebesség mellett mehet végbe. Ezt a tengelyirányú sebességet előtolási sebességnek nevezzük. Az előtolás mértékegysége a mm/fordulat vagy mm/perc. Fúráskor az előtolást mm/fordulatban adják meg.

A gyorsacélfúrókra vonatkozó vágósebességet és eltolások értékeit az 1. táblázat tartalmazza.

Forgácsolósebesség helyes kiválasztása

Éltartam
A szerszám a forgácsolási művelet közben felmelegszik. Nagyobb sebességnél nagyobb a szerszám hőmérséklete. Minden szerszámacél a növekvő hőmérséklet hatására egy bizonyos hőmérsékletértéktől felfele már elveszíti keménységét, kilágyul. Ha a hőmérsékletet tovább növeljük, a szerszám egyes pontjai megolvadnak, leégnek.


Minél életlenebb a szerszám, annál inkább melegszik. Ezért van nagy jelentősége a szerszám munka közbeni kopásának. A szerszámkopás ugyanazon szerszámacélra, ugyanazon megmunkálandó anyagra és egyazon forgácsolósebesség mellett mindig ugyanannyi idő elmúltával következik be. Ezt az időt a szerszám éltartamának nevezzük. Minden forgácsolósebességhez más-más éltartam tartozik. A szerszámacél éltartama a legkisebb, a gyorsacélé közepes, a keményfémé a legnagyobb.

Forgácsolósebesség
A forgó mozgásban levő test minden pontja körvonalon mozog, e körök pontjainak kerületi sebességei a középtől kifelé nagyobbak, mint a középhez közelebb levőké (4. ábra). A legkülső köríven fekvő pont sebessége a legnagyobb, ez a sebesség a fúró tényleges kerületi sebessége. A forgácsolásban a kerületi sebességet forgácsoló- (vágó-) sebességnek nevezzük, mértékegysége v=m/min.

Fúróknál forgácsolósebességen a fúró kerülete egy pontjának kerületi sebességét értjük. A v forgácsolósebesség tehát az alkalmazott n fordulatszámtól és a fúró d átmérőkétől függ. Képletben: v=dπn/1000 m/min, ebből n=1000v/πd

A fúrógépek és a fúróeszközök

A fúrót a kézi vagy gépi hajtású, hordozható vagy helyhez kötött fúrógépekkel forgatjuk. Néhány jellegzetes fúrógép:

Furdancs
Mellfurdancs: (5. ábra) A forgó mozgást kézzel, az egyenes vonalú mozgást pedig a kéznek a furdancsra gyakorolt nyomásával vagy a mell nyomásával hozzuk létre. A mellfurdancsnak ma már a vas- és a fémiparban nincs jelentősége.

A kézi fémfurdancsot (6. ábra ) kézzel a fogantyúval együtt forgó tányérkerékkel hajtjuk. A tányérkerék két kúpkereket forgat, közülük a felső a tányérkereket kotyogásmentesen vezeti, az alsó pedig a fúrótokmányt hajtja.

A fúróbefogás eszközei

A hárompofás tokmányok közül kétfajta gyakori:

A kulcsszorítású hárompofás tokmányt (8. ábra) többnyire kis fúrógépeken alkalmazzák.

A szorításról az 1 szorítópofák gondoskodnak, amelyek a 2 tokmánytestben ferde helyzetben fekszenek. A szorítást a pofák lefelé mozgatása által a 4 fogaskulcs segítségével az 5 fogashüvely végzi. A pofákat lefelé a 6 kúpos anya mozgatja. Ez kúpos menetével a pofákhoz kapcsolódik.

Központosítása jobb, de szorítása gyengébb, mint a kétpofás tokmányé. Mivel kényes szerszám, megerőltetni, ütni nem szabad. Ha nehezen működik, javítással, tisztítással tesszük üzemképessé.

fúró tokmányok

A munkadarab be-, ill. felfogása
A munkadarabot gyakran gépsatuba fogjuk be, ez gyors darabcserét tesz lehetővé (10. ábra).

gépsatu

Gondoskodni kell a munkadarab jó felfekvéséről, mert már kis eltérés esetén is ferde lesz a furat.

A fúrás munkaszabályai
Csak jól élezett szerszámmal lehet jó munkát végezni.

Fúrás előtt vizsgáljuk meg, hogy a fúró kifuthat-e az asztalhoronyba vagy a forgácslyukra.

Az ellenőrzőkör alapján győződjünk meg arról, hogy a fúró nem mászott-e el.

A fúrást kézi előtolással kezdjük el akkor is, ha gépi előtolású géppel dolgozunk.

Nagy lyukat fúrjunk elő kisebb fúróval.

A csigafúró köszörülése

A jól élezett csigafúrónak a következő követelményeknek kell megfelelnie:

  • helyes csúcsszög
  • helyes hátszög
  • helyes keresztélszög és hosszúság
  • egyforma magasságban levő és központos élek

A követelményeket a csigafúró élezésekor kell megvalósítani.

A csigafúró élezését a hátfelület köszörülésével érjük el.

A hátfelület előírásnak megfelelő kialakítása kézi köszörüléssel eléggé bonyolult feladat, és nagy gyakorlatot kíván, több mozdulat összehangolásának eredménye.

Ha a fúró jól köszörült, az α hátszög a fúró közepe felé növekszik (kb. 25°), míg a kerületen kisebb (kb. 6°). A hátfelület ilyen kialakítását csak úgy tudjuk elérni, ha a fúrót egy elképzelt kúp tengelye körül – az ún. lengetési tengely körül – lengetjük, s közben a fúrót saját tengelye körül elforgatjuk. Ezt a két mozdulatot a leggyorsabban úgy tudjuk összehangolni és begyakorolni, ha egy szabályosan köszörült, nagyobb átmérőjű csigafúrót hátfelületénél fogva egy függőleges helyzetű egyenes síkon többször legördítünk. A pontos legördítéskor a csigafúró azokat a mozgásokat végzi, amelyeket köszörüléskor alkalmaznunk kell.

Az élek egyenlőtlen hosszából és eltérő hajlásából eredő hibákat a 13. ábrán láthatjuk. Az a ábrán az egyenlőtlen élhosszak hatását látjuk. Következmény: a fúró átmérőjénél nagyobb furatot fúr. A b ábra az élek eltérő hajlásszögének hatását szemlélteti. Következmény a fúrót a meredekebb él átnyomja az ellenkező oldalra, s a fúró kitér a középvonalból. A két hiba együttesen is jelentkezhet, ezt látjuk a c ábrán. Következmény: lépcsős, a fúróátmérőnél tágasabb a furat, ugyanakkor a fúró kitér a középvonalból.

csigafúró köszörülése, fúrási hibák