Hagyományos vagy inverteres klímaberendezést válasszak?

0

Posted by Barkacsonline.hu | Posted in Klíma | Posted on 01-08-2010

Címkék: ,

Először is, mi a különbség? A hagyományos klíma bekapcsolja a kültéri egységben a kompresszort, amivel elindul a hűtési folyamat. Ha helyiség hőmérséklete elérte a beállítottat, a gép kikapcsolja a hűtést és csak a beltéri egység ventilátora üzemel addig, amíg a levegő vissza nem melegszik. Ekkor újra elindul a hűtés és kezdődik minden elölről. Tehát a hűtés vagy ki van kapcsolva, vagy teljes teljesítménnyel üzemel.
Az inverteres klímákban ezzel szemben szabályozható a kompresszor hűtőteljesítménye. Az inverteres berendezés működése során egy elektronika folyamatosan figyeli a szükséges hűtésigényt és ehhez állítja a kompresszor teljesítményét. Bekapcsoláskor alacsony fordulaton indul, azután magas fordulaton intenzív hűtésbe kezd, majd ahogyan hűl a levegő úgy csökken a fordulatszáma is. Végül egész alacsony fordulaton dolgozik, megakadályozva a helyiség visszamelegedését. Ezzel jelentős energiamegtakarítás érhető el, csökken a zajszint, és alacsonyabb az elhasználódás mértéke is.
Inverteres technológián belül több változat is létezik, elsősorban “AC” vagy “DC” inverter. A műszaki megoldás leírása nélkül elég ha azt tudjuk, hogy a kettő közül a “DC” a jobb. Az ilyen klímák speciális esetben képesek -15C hőmérsékleten is üzemelni, és képesek áthidalni 70m csőhosszt, és 20m szintkülönbséget is.
Ezek a klímák természetesen drágábbak a hagyományosoknál, viszont alacsonyabb az üzemeltetési költségük. Az árkülönbség átlagos használat esetén kb. 6 év alatt térül meg, de ez természetesen csak az egyik szempont, hiszen a magas műszaki megoldások előnyeit is élvezhetjük.

Mi az EER és COP?

A klímák talán legfontosabb jellemzőjét megmutató adatok ezek. Az mutatják meg, hogy hűtés illetve fűtés üzemmódban egy egység felvett energiából hány egység hűtő illetve fűtő energiát tud a klíma előállítani. Tehát minél magasabbak ezek az adatok, a klíma működtetése annál gazdaságosabb. Jó minőségű berendezés EER és COP értéke több mint 3, de minél nagyobb annál jobb.

Klíma hűtőközegek:

A lakossági klímaberendezések jelenleg két -féle hűtőközeggel kerülnek forgalomba, R407c és R410a jelűekkel. Mindkettő több gázból álló keverék, de míg az R410a minden összetevője ugyanazon a hőmérsékleten párolog, addig az R407c alkotórészeiből az egyik sokkal gyorsabban párolog mint a többi. Emiatt ha a rendszer veszít a hűtőközegtöltet mennyiségéből, akkor az R410a esetén gond nélkül lehet rátölteni a hiányzó mennyiséget. R407c használatakor a gyorsan párolgó összetevő szökik el először, ezzel megbomlik a keverék egyensúlya. Ilyenkor a megmaradt hűtőközeget teljes egészében el kell távolítani, és friss töltettel kell pótolni.

Tanácsok klíma vásárláshoz.

A szükséges klíma méretét általában a következők alapján határozhatjuk meg.:

  • 20m2 alapterületig 2 kW hűtőteljesítményű klíma
  • 20-30m2 között 2,6 kW teljesítményű klíma
  • 30-40m2 között 3,5 kW teljesítményű klíma
  • 40-60m2 között 5 kW teljesítményű klíma
  • 60-80m2 között 7 kW teljesítményű klíma

Természetesen a körülmények sokban befolyásolhatják a szükséges hűtőteljesítmény kiszámítását. Figyelembe kell venni a helyiség tájolását, szigetelését, árnyékoltságát belső hőterhelését stb. Más klíma méretezés kell egy szobához, és más egy ugyanakkora alapterületű üzlethelyiséghez, különösen, ha van benne néhány hűtőszekrény esetleg látványpékség…
Kérdéses, nem egyértelműen meghatározható esetben én mindig a nagyobb teljesítményű klíma beszerelését javaslom. Alulméretezés esetén ugyanis a klíma csak akkor tud megfelelni a hűtésigénynek ha folyamatosan üzemel. Túlméretezéskor pedig csak annyi történik, hogy hamarabb hűti le a helyiséget a klíma, tehát meghosszabbodik a szakaszos üzem “pihenőideje”. Értelemszerűen ez utóbbi energiatakarékosabb megoldás, és a klímaberendezés élettartamát is növeli.
Lakáshűtéskor csak annak a szobának az alapterületét kell figyelembe venni amibe a klímaberendezés be lesz építve, mert a további helyiségeket a klíma nem “látja”. Ezeknek a hűtése csak a lehűtött levegő hőátadásával történik. Ehhez természetesen nagy mennyiségű hűtött levegő szükséges, tehát az reálisan elképzelhető, hogy egy nagy alapterületű nappaliból nyíló hálószoba levegője is megfelelően hűtött lesz a kettő közötti ajtó nyitva hagyásával, míg ez fordítva nem nem fog jól működni.
A számunkra megfelelő kategóriájú klímát válasszuk! Ne feledjük: egy évben akármennyit használjuk is, 12 hónapig nézzük, és nem mindegy mit!

Tanácsok a klíma használathoz

Sokan panaszkodnak arra, hogy nem bírják a klímát, megfájdul a szemük, fülük vagy az ízületeik. Nos, ha betartják a következő néhány tanácsot a panaszaik nagymértékben csökkenni fognak, ideális esetben el is tűnnek.

Először is hangsúlyos leszögezni, hogy a klímaberendezés egy komfortnövelő berendezés, nem hűtőszekrény. Akkor van igazán jól beállítva, ha már nem érezzük, hogy nagyon meleg van és még nem érezzük, hogy hideget csinál. Ez általában 10°C-al alacsonyabb hőmérsékletet jelent, mint a külső hőmérséklet. Ezenkívül a legtöbb klíma a mennyezethez közeli magasságban van felszerelve, és az ott beszívott levegő hőmérsékletét méri, a hideg levegő pedig fajsúlyának következtében lefelé száll. Emiatt eltér a padló és mennyezet között mért hőmérséklet, tehát alacsonyabb hőmérséklet lesz ülőmagasságban, mint amit a klímán beállítottunk. (kivéve azok a klímák, amelyben a távvezérlőben van hőérzékelő, ott a távvezérlő helyén (magasságában) lesz a kívánt hőmérséklet. Azt is jó tudni, hogy a klíma kifújt levegő hőmérséklete közvetlenül a beltéri egységnél mérve kb.12°C, és attól 2m távolságban még mindig 20°C alatti, márpedig a hideg huzatban ülni valóban nem egészséges.

Az optimális klímahasználat érdekében a következők betartását javasoljuk:

  • Gondosan válasszák ki a klíma beltéri egység helyét!
  • A lamellák mögötti terelőlapokkal állítsák be a kifújt levegő irányát a körülményeknek megfelelően!
  • Ügyeljenek a hőmérséklet beállításra!
  • Ha szükséges a távvezérlő segítségéve állítsák be a lamellák helyzetét, ezzel módosíthatják a kifújt levegő irányát közel vízszintestől közel függőlegesig!
  • Ha szükséges állítsanak a klíma beltéri egység ventilátorának teljesítményén. (Ez többnyire három fokozatú.)

Végezetül néhány észrevétel a klímákkal kapcsolatban

Sok ügyfelünktől kaptunk már nyár közepén hibabejelentést, mert a klímának “lecsökkent” a teljesítménye. Nos a nagy melegben természetes, hogy a klímaberendezés lassabban hűti környezetét mint tavasszal, ez önmagában nem jelent rendellenes működést. Hibajelenségre utal a beltéri egység jegesedése, vagy ha közvetlenül a beltéri egységnél mért kifújt levegő hőmérséklete 16°C -nál magasabb.

Hűtés-fűtés közötti üzemmódváltás időtartama 5-10 perc a klíma típusától függően, tehát teljesen természetes ha ez alatt az idő alatt azt tapasztaljuk, hogy a klíma látszólag semmit sem csinál. Hibajelenségre utal, ha a berendezés ennél hosszabb idő elteltével sem kezd működni, vagy önmagától kikapcsol.

A klímák többsége jelzi ha meghibásodott, ilyenkor vagy villognak a beltéri egység kijelzői, vagy a kijelző ablakban egy kódot jelenít meg. (pl.E86) Ezekben az esetekben kapcsoljuk ki a klímát és forduljunk szerelőhöz!

Tekintse meg klíma berendezéseinket!

Telefon: 06 30 9996667

E-mail: info@barkacsonline.hu

Döntöttem, veszek egy klímát!

0

Posted by Barkacsonline.hu | Posted in Klíma | Posted on 01-08-2010

Címkék: ,

Hát igen, ennek az elhatározásnak is eljött az ideje. Meleg van és a kutatók szerint egyre melegebb lesz. Összességében egy-egy esősebb – azaz elviselhetőbb – nyár után két három forró vagy nagyon forró következik. Márpedig nem mindegy, hogy ezekben a hónapokban hogyan alszunk, hogyan érezzük magunkat otthonunkban, a munkahelyünkön. Frissen ébredünk, energikusak vagyunk vagy kialvatlanul, kábán kóválygunk hónapokon keresztül? Manapság, a klímaberendezésről, amit eddig esetleg luxuscikknek, vagy drága hóbortnak gondoltunk, kiderült, hogy ugyanolyan közönséges háztartási gép, mint egy mosógép, televízió vagy éppen egy hűtőszekrény. (A fentiek, réges-régen, a megjelenésükkor szintén luxuscikként kezdték.)
Tisztelt érdeklődő! Az elhatározás után engedje meg, hogy némi információval segítsem a kiválasztás, vásárlás, felszereltetés lépéseiben, valamint a berendezés optimális használatában.

Miben különböznek az eltérő árú berendezések?

Az elhatározás után az első problémát a klímaberendezés kiválasztása jelenti, hiszen a hipermarketek reklámjában olvashatunk alig néhány tízezer forintos, és bizonyos típusok esetében találkozhatunk akár több százezer forintos árral is ugyanabban a teljesítménykategóriában. Az alábbi négy csoportra osztva érzékeltetem az eltéréseket.

1. Prémium kategóriás klíma berendezések:

Ezek a legdrágább berendezések, nagynevű világcégek termékei. Általánosan igaz az, hogy évekig tartó, drága fejlesztési munkák eredményeképpen a legmagasabb minőségi szempontok szerint gyártották ezeket a berendezéseket, igényes megjelenéssel. Megjelenésük esztétikumát évek múlva is megőrzik. Kiemelkedően csendes üzeműek. Energiatakarékosak és hosszú évekig tartósan működők egyben! Összességében a legkitűnőbb berendezések, amik a legdrágábbak is. Gyártói képviselettel rendelkeznek.

Igényeseknek ajánlott klíma berendezések.

2. Felső középkategóriás klíma berendezések:

Odafigyeléssel gyártott berendezések, amik minden tulajdonságukban jól megfelelnek a felhasználói igényeknek, de kiemelkedő jellemzővel nem bírnak. Megbízhatóságuk kimondottan jó, tartósak, minőségüket évekig megőrzik.

Azoknak ajánlott akik jó minőségű klímát szeretnének elfogadható áron.

3. Alsó középkategóriás klíma berendezések:

Itt már sajnos nincs megalkuvás nélkül. Megjelenésükben robosztusabb, zajosabb, magasabb fogyasztású klímaberendezések, alacsonyabb árfekvés mellett. A gyártás során felhasznált anyagok durvábbak. Összességében az alacsony ár mellett a megbízható üzemeltetés a gyártók célja, a többi jellemző kevésbé fontos.

Azoknak ajánlott akik megbízható, gond nélkül üzemelő berendezést keresnek mindenekelőtt alacsony áron.

4. Alsó kategória:

Jellemzően hipermarketekben “akciósan” árusított kimondottan alacsony árú berendezések. Jellemzően gyenge, olcsó, igénytelen anyagokból gyártják őket. Mivel a gyártó névtelenségbe igyekszik bújni, különböző fantázianeveken forgalmazzák őket. Alig öt éves korukra képesek elhasználódni, a korszerűtlen gyártási technológia miatt zajosak és sokat fogyasztanak (Vigyázat trükkökkel árulják őket! Egyik pl. hogy Toshiba vagy más nagy nevű gyártó kompresszora van benne. Ez nem igaz! Csak a kifutott régi kompresszor gyártási jogát vették meg, ahogy az Opel Kadettből is Daewoo Racer lett. A másik a kiváló energiaosztály, amit műszaki trükközéssel érnek el. A teljesítményfelvételük valóban alacsony, csak sokkal tovább tart, amíg lehűtik a helyiséget, tehát az üzemeltetésük mégiscsak drágább.) Ezeket a berendezéseket sokszor máról-holnapra megszűnő, átalakuló vállalkozások importálják, aminek következtében az alkatrészellátásuk botrányos.

EZEKET A BERENDEZÉSEKET NEM FORGALMAZZUK, NEM TELEPÍTJÜK, ÉS NEM SZERVIZELJÜK! Megvásárlását senkinek sem ajánljuk!

Tekintse meg klíma berendezéseinket!

Telefon: 06 30 9996667

E-mail: info@barkacsonline.hu